Lync Server 2013 – Setup – Wat is er veranderd?

In deze blog gaan we kijken naar de veranderingen in de setup van Lyn Server 2013 Preview. Als eerst kijken we naar de veranderingen in het collocaten van rollen op één server.

Vanaf Lync 2013 kunnen de volgende rollen op één server geïnstalleerd worden:

 • Front End Server:
  • Mediation Server
  • GroupChat Server (database on separate SQL server/cluster)
  • Monitoring Server*
  • Archiving Server*
 • Edge Server:
  • XMPP Gateway

Zoals je ziet is er aardig wat aangepast in welke rollen gecombineerd mogen worden op één server. Twee rollen zijn misschien een beetje apart, de monitoring en archiving server. In Lync Server 2010 had je de MSMQ feature nodig om data te verzenden naar de monitoring/archiving server. Vanaf Lync Server 2013 kun je geen dedicated monitoring en archiving server meer installeren. Beide rollen dienen geïnstalleerd te worden op de Front End Server. Houd hierbij wel rekening dat beide een aparte SQL server/cluster nodig hebben om hun database op te slaan.

Over de databases gesproken. Wie bekend is met Lync Server 2010 weet dat SQL mirroring zoals ondersteund door SQL 2005 en hoger niet werd ondersteund. Alleen het traditionele clusteren (active/passive) werd ondersteund. In Lync Server 2013 kun je een database hoog beschikbaar maken door gebruik te gaan maken van SQL mirroring.
Alle Lync Server 2013 databases kunnen geplaats worden op een SQL Server met versie 2005, 2008 en 2008R2. Let hierbij goed op de servicepacks die benodigd zijn voor de SQL Server versie. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Nu we de veranderingen hebben besproken over het installeren van meerdere rollen op één server een de databases kunnen we gaan kijken naar de wijzigingen in de setup zelf.We beginnen met de prerequisits. Voordat je Lync Server 2013 kunt gaan installeren dienen de volgende prerequisits geïnstalleerd te worden:

Front End ServerMediation ServerEdge Server
.NET 4.5 RC.NET 4.5 RC.NET 4.5 RC
Visual C++ 11 X64Visual C++ 11 X64Visual C++ 11 X64
Powershell 3.0Powershell 3.0Powershell 3.0
 IIS:

 • Static Content
 • Default Document
 • HTTP Errors
 • ASP.NET
 • .NET Extensibility
 • Internet Server API (ISAPI) Extensions
 • ISAPI Filters
 • HTTP Logging
 • Logging Tools
 • Tracing
 • Windows Authentication
 • Request Filtering
 • Static Content Compression
 • IIS Management Console
 • IIS Management Scripts and Tools
 • Anonymous Authentication
 • Client Certificate
 • Mapping Authentication
Windows Desktop Experience
MSMQ
MSMQ-Directory
MSMQ
MSMQ-Directory
MSMQ
MSMQ-Directory

Als alle prerequisits eenmaal geïnstalleerd zijn is het tijd om de setup te starten. Dit proces is niet veel veranderd dus zullen we alleen de veranderingen bespreken.

De eerste aanpassing zien we als we de Lync Server 2013 Topology gaan maken in de Topology Builder. Wanneer de beschikbare features op de Front End Server/Pool worden geactiveerd zien we de volgende opties:

Zoals je kunt zien zijn de Archiving en Monitoring rollen nu geconverteerd naar features welke in en uit geschakeld kunnen worden. Wanneer deze twee features worden ingeschakeld zul je later in de wizard de database(s) moeten configureren waar deze data in opgeslagen kan worden.

De volgende aanpassing die we tegenkomen is het configureren van de Office Web Apps server:

Deze stap wordt overigens alleen getoond als de conferencing optie is ingeschakeld op de Front End Server/Pool. De Office Web Apps Server is vereist omdat er enkele aanpassingen zijn doorgevoerd in de manier van het delen van bijvoorbeeld Powerpoint bestanden in Lync Server 2013.

Zoals eerder besproken vereisen de monitoring en archiving database nog steeds een aparte SQL Server/Cluster. Tijdens de Define the Archiving SQL Server Store / Define the Monitoring SQL Server Store  stap)pen) kun je configureren naar welke SQL server verbinding moet worden gemaakt en welke database er gebruikt moet worden. Nieuw hierin is de optie om direct SQL mirroring te configureren wat wordt ondersteund door Lync 2013.

 

Wanneer de wizard is afgerond is het tijd op de topology te publiceren en vervolgens de Install or Update Lync Server System om de benodigde rollen te installeren op de server. Deze stappen zijn exact gelijk aan die van Lync Server 2010.

 

De volgende aanpassing die we tegenkomen is tijdens het configureren van de certificaten op de Front End Server. In Lync Server 2010 hadden we slechts één certificaat nodig om alle functionaliteiten van de Front End Server aan te bieden. In Lync Server 2013 is hier een certificaat bijgekomen voor Oauth.

 

Het OauthTokenIssuer certificaat wordt gebruikt door de Front End Server voor impersonation tijdens het authenticatie proces. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer de IM functionaliteit in Outlook Web App op een Exchange 2013 Server wordt aangeboden. De volgende stap is het starten van de services.

Hiermee wordt de configuratie van de Front End Server afgerond laten we kijken naar de overage veranderingen. Dit brengt ons bij de Edge Server. Voor Lync 2013 was de XMPP gateway een aparte rol die ook zijn eigen server vereiste. Vanaf Lync 2013 is het mogelijk om de XMPP gateway te integreren op de Edge Server. Tijdens het definiëren van de Edge Server in de topology zul je deze optie tegenkomen op de select features pagina:

De volgende verandering is te zien op de volgende pagina:

Zoals je kunt zien is het nu mogelijk om zowel IPv4 als IPv6 te gebruiken. Deze protocollen kunnen apart of naast elkaar gebruikt worden. Voor de meeste bedrijven zal op dit moment de standaard optie gelden, alleen IPv4 inschakelen.

Met deze stap is een eind gekomen aan dit blog dit omdat de overige stappen nog gelijk zijn, een kwestie de topology nog publiceren, exporteren en vervolgens weer importeren op de Edge Server. Daarna kan de Edge Server software geïnstalleerd worden gevolgd door de certificaten en als laatste stap de services starten. Zoals we gezien hebben is er niet echt veel verandert in de Lync Server 2013 setup. Als je bekend met met de Lync Server 2010 setup dan zal je niet heel veel problemen ondervinden in het installeren van Lync Server 2013.

Free subscriptionYou may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.